.
We wsiach powiatu sandomierskiego zachowała się długoletnia tradycja maszczenia olejem rzepakowym tradycyjnych wigilijnych potraw, m.in. grochu z kapustą, grochu z kapustą i kaszą gryczaną, zupy grzybowej i barszczu z uszkami, a także przyrządzania śledzi i surówek, bądź smażenia racuchów czy karpia. Rzepak do jego produkcji pochodzi z dobrze nasłonecznionych upraw na terenie Wyżyny Sandomierskiej, dzięki czemu olej ma niespotykany i bogaty smak oraz aromat. Od olei produkowanych na Roztoczu czy w Galicji odróżnia go przede wszystkim proces tłoczenia, w którym nasiona podgrzewa się w zamkniętym kotle, bez dostępu do dymu i otwartego paleniska. To właśnie dzięki temu sandomierski olej zachowuje piękny, głęboki kolor i naturalny, roślinny zapach.
Sandomierski olej rzepakowy ma przepiękny kolor i wyjątkowy, bogaty aromat