Regionalne potrawy - wabikiem dla turystów.
Świętokrzyskie to raj dla smakoszy regionalnych dań oraz zdrowej, ekologicznej żywności. Rosnącą sławą cieszą się owoce: śliwki szydłowskie, śliwki z Ponidzia, sandomierskie jabłka, wiśnie z Słupi Nadbrzeżnej czy truskawki z Bielin. Równie smaczne są potrawy z korczyńskiej fasoli serwowane m.in. w „Zamku Dersława" w Busku-Zdroju, gęsina z gospodarstwa agroturystycznego Grażyny Korepty z Siesławic czy bodzentyński chleb pochodzący ze starej piekarni na Rynku Głównym w Bodzentynie.
Wypoczywając w Świętokrzyskiem należy koniecznie skosztować serwowanej w tutejszych restauracjach zalewajki świętokrzyskiej, a na turystów odwiedzających Raków czeka historyczna potrawa „dzionie", której głównymi składnikami są maca i podgardle wieprzowe. A na miłe zakończenie, gospodarstwo agroturystyczne „Orzechówka" koło Bodzentyna proponuje „ćmagę świętokrzyską" - napitek na bazie wina i ziół o właściwościach leczniczych. Informacje na temat wszystkich tych smakołyków można znaleźć poniżej.
Wypoczywając w Świętokrzyskiem należy koniecznie skosztować serwowanej w tutejszych restauracjach zalewajki świętokrzyskiej, a na turystów odwiedzających Raków czeka historyczna potrawa „dzionie", której głównymi składnikami są maca i podgardle wieprzowe. A na miłe zakończenie, gospodarstwo agroturystyczne „Orzechówka" koło Bodzentyna proponuje „ćmagę świętokrzyską" - napitek na bazie wina i ziół o właściwościach leczniczych. Informacje na temat wszystkich tych smakołyków można znaleźć poniżej.